måndag 21 mars 2016

Crazy Horse

Bara för att man har en udda instrumentering, är det inte säkert att det blir bra. Här svänger det dock rejält när man blandar en gipsy swing gitarr med nyckelharpa, erhu och morinkuur. Hästjazz från stäppen! 



Sedan behöver han ju inte ett band för att spela mongolisk fusion.........


onsdag 16 mars 2016

Pink Floyd på Medeltiden

Medeltiden tycks vara närmare i Öst- och Centraleuropa än på andra håll. Åtminstone i musikaliska sammanhang. Jag kommer ihåg när jag pratade med några västtyska medeltidsmusiker på en folkmusifestival någon gång på 90-talet, de menade att de fick en chock när de för första gången hörde de östtyska banden efter murens fall.  I väst var medeltidsmusik en akademisk diciplin med anknytning till den klassiska traditionen medan banden var mer rock'n'roll i volym och attityd. Mindre finlir och mer kraft. Efter att att i flera dygn hört bordunerna vråla i natten tror jag att jag förstod jag vad de menade.

(En gång i tiden gjorde jag själv en kort sejour i ett medeltidsband. Första repetitionen dök det upp en förvånansvärt stort antal spelmän med olika instrument. Det var en apart samling människor med olika ambitioner. En såg jag aldrig spela en ton utan han satt mest och drack öl och pratade om hur bra det skulle bli. Antalet musikanter decimerades snabbt under de påföljande veckornas repetitioner och projektet rann ut i sanden.)

Vad jag vill ha sagt är att det finns alla typer av medeltidsband. En genre som är förvånandsvärt stor med många olika riktningar från heavymetal inspirerande elförtärkta band till stillsamma akustiska ensemblar. Här är det det Vitryska Стары Ольса - Stary Olsa som skapat sig ett namn och rykte genom att ge sig på moderna rockklassiker.






Child in Time av Deep Purple i en medeltida klädnad.