måndag 21 januari 2013

Leningrad unplugged

Nej, inte behövs det elektricitet och utrustning för att göra en musikvideo.  Leningrad går på i ullstrumporna som vanligt. Denna gång är de bara fyra med några akustiska instrument. Attityd säger jag. Attityd.

torsdag 17 januari 2013

Ett balkanlotteri

Livet är ett lotteri fastslog Manu Chao på skivan La Radiolina redan 2007.  Låten översattes och togs upp av Branimir Rosic i Novy Sad med benäget bistånd från Manu själv (hela storyn finns på youtube). Och här är den med kyrilliska bokstäver och dragspel i balkanstil.


På spanska låter den så här. Ibland går det upp och ibland går det ned. Det vet huvudpersonen i låten som dock inte tycks vara helt missnöjd med uppmärksamheten

lördag 12 januari 2013

I en bulgarisk bastu

Nu har vi ju varit tämligen heteronormativa på bloggen ett tag. För att få lite variation tittar vi in hos vår gamle bekant Azis och ser vad han har för sig i bastun. En omvänd produktion från Bulgarien som aldrig upphör att förvåna när det gäller musikvideo.

Azis är som jag tidigare skrivit Bulgariens mest kände artist med många miljoner träffar på sina videos.

torsdag 10 januari 2013

Ping- Pong

 Kanske är det i den gamla franska kolonin Vietnam denna video är inspelad. Jag får i alla fall den känslan. Eller kanske i något annat land i Sydostasien. Dimie Cat sjunger till gammaldags jazzkomp.

måndag 7 januari 2013

Electroswing från öster..rike

 Eftersom det nya arbetsåret börjat passar vi på att försöka få någon slags partystämning så här en tisdagskväll i januari. Electrojazz är ju inne lite över hela världen... hm. Och vad hittar man. Om man räknar in Österrike till Östeuropa, vilket jag gör eftersom jag inte riktigt har koll på kompassriktningarna blir det en modern jazzdänga som passar bra att dansa till även om man bara har ett trångt kök.
 

fredag 4 januari 2013

Rotlösa kosmopoliter

 Så tycks de känna sig. De före detta sovjetmedborgarna som numera framlever sina liv i Berlin. Ersatz Musika är kanske inte ett typiskt emigrantband men ett exempel på hur rysk musik kan låta på behörigt avstånd från hemmaplanen. Bandet har varit med tidigare och nu liksom då nämner jag den fine gitarristen Leonid Soybelman som är värd att lägga märke till.