söndag 24 juni 2012

Från Indien till Europa

Så här i semestertider tar vi en titt på en episk resa som varat i tusen år. Det serbiska bandet KAL har varit med tidigare och illustrerar här romernas resa från Indien till Europa på en video från förra året.



Om man absolut måste förstå vad de sjunger om finns det faktiskt en engelskspråkig version också.

lördag 16 juni 2012

Fotbollsmusik från Ukraina


Vodkabeat tycker att fotboll och teve är en olycklig kombination och undviker den så gott det nu går i dessa sommartider. Men det kan inte förnekas att det har skapats en del bra musik i sammanhanget. Ett tips om en riktigt bra låt har inkommit. Det är de gamla favoriterna Los Colorados melodi I Like To Move It som blivit utnämnda till den tyska public service tevekanalen ZDF:s officiella EM-hymn. Ett ukrainskt band med spanskt namn och en engelskpråkig låt (ja, delvis i alla fall) som officiell låt i Tyskland. Jepp det gillar vi, internationella som vi är. Ett pekfinger åt den enkelspåriga nationalismen.


Ett album med Los Colorados ligger nu äntligen ute på marknaden. Där finns förutom I Like To Move It även deras första "hit", en cover på Kate Perrys Hot'n'Cold - som blev deras inträdes biljett i den kommersiella musikvärlden. Jag lägger upp den ännu en gång - för vilken gång i ordning har jag glömt - men den är alltid värd att reprisera.

onsdag 13 juni 2012

Tummel på Röda Sten

Ett av de få svenska band som kan mäta sig med de finska i originalitet och uttryck är skånska Tummel. De har inte synts till på ett tag men nu ser jag till min glädje att de kommer de till Balkan Beat Party på Röda Sten i Göteborg den 16/6.  För ett par år sedan beskrev jag musiken som "brötig cirkuspunk med engelskspråkig balkankänsla och tuba i botten". Lite mer attityd och högre svansföring än de flesta liknande band. Jag hade förmånen att DJ:a innan dem en gång i Malmö och även efterfesta med dem. Ett härligt gäng, jag betvivlar inte att de behållit glöden och tror på en höjdarkväll. Strålande liveband men även skivan Payback Time rekommenderas varmt.



Lite mer indisk feeling i Bhangri - la från samma skiva.

fredag 8 juni 2012

Ny skiva från Tundramatiks


                                          
Jag hann knappt hitta Tundramatiks på nätet (se inlägget 20 maj) innan nya skivan Roinan Rodeo uppenbarade sig. Tundramatiks spelar folkpunk enligt Wikipedia men det är ett alldeles för enkelspårigt uttryck .


Det är ett betydligt mer mångdimensionellt band. Mer experimentellt och oregerligt. Visst, punkig attityd och finskklingande melodier men också, stötiga rytmer och balkantongångar, hårdrocksriff och en vildsint sång. Oförutsägbart och bångstyrigt. Alltså ett band helt i Vodkabeats smak. Skivan snurrar på repeat i bakgrunden men bildmaterialet visar dessutom på ett härligt utåtagerande band, ett band jag även skulle vilja se live. Texterna förstår jag tyvärr föga utav men det spelar mindre roll. När man uppskattar musik från öster är man van språkförbistring (jag kan ju alltid sätta Herr Google i arbete).

Eftersom Tundramatiks ligger på Spotify skulle man kunna hoppas att även svenskar och andra med intresse av östlig musik skulle kunna hitta bandet. Det finns ju trots allt en hel del sådana. Överhuvud taget borde finsk musik uppmärksammas mer, med tanke på den bredd och variation som finns där (jag har tjatat om det här tidigare men svensk media är fortfarande så tröttsamt västlikriktad att jag känner mig tvungen att fortsätta med det).

Nåväl, go vänner, här är en rykande färsk video från Roinan Rodeo med sångaren Janne Masalin som dansare. En man med många talanger.




Musiken är inte bara hårdfolkligt, det finska vemodet dyker naturligtvis upp, framför allt i sista låten. Men  intensiteten ökar undan för undan......


                                                 

torsdag 7 juni 2012

En av de stora borta - Vladimir Krutov

Jag väljer en bild av Vladimir Krutov i sin krafts dagar som vinjett. På de senare syns det att livet inte farit varsamt fram med den före detta storspelaren som dog häromdagen av inre blödningar. Enligt tidningarna troligtvis alkoholrelaterade.

Vi minns med fasa när Krutov och grabbarna i den "gröna femman"-som de kallades internt- lekte med det svenska landslaget (och alla andra lag) på 80-talet. Fantastiska artister som fick det svåra att se enkelt ut.

Hans klassiska mål  mot Kanada i Canada Cup 1981 är en pärla, nästan komiskt. Fintade ett slagskott så Guy Lafleur, den kanadensiske storstjärnan, valde att skydda ansiktet (han spelade utan hjälm) gled sedan förbi och petade in pucken bakom målvakten. De flesta hockeymål jag sett på teve har jag glömt men inte detta. Målet kommer cirka 2.30 in i detta sammandrag.
                      

Naturligtvis har Vodkabeat även en musikalisk hyllning till den fantastiska femman där Krutov ingick.
                      

söndag 3 juni 2012

Politisk video från Vitryssland

När jag inte har tid att leta bakgrundsinformation brukar jag slänga in någon ny låt med ett gammalt band jag redan skrivit mycket om. Så även denna gång. Det blir ytterligare en låt med vitryska Lyapis Trubetskoy som ju figurerade senast i april. Titeln Putinaroda antyder en politisk satir och videon visar en blandning av romersk gästabud, gangsterestetik, marknadsanalys och frosseri i en närmast religiös inramning. Allt utfört på en teaterscen. Denna gång är det grannlandet Rysslands president som är måltavla men naturligtvis är bandet en nagel i ögat för de vitryska myndigheterna och sångaren har följaktligen blivit förhörd i vederbörlig ordning.