tisdag 28 februari 2012

Var är mitt vatten?

En ny arg låt från Leningrad. Var är mitt vatten? En kommentar till den undermåliga offentliga verksamheten i Ryssland och ett inlägg i den politisk debatten. En låt i gammal god Leningradstil, obekväma och irriterande för makthavare.


söndag 26 februari 2012

Årets Video i Finland

Om ni lider av höjdskräck eller svindel kan ni hoppa över den här videon som blev årets video i Finland (2011). Vi andra får uppleva en vinglig balansgång på hög nivå i ett svartvitt Helsingfors. Och visst har videomakarna influerats av mästaren Kaurismäkis bildspråk. En uppseendeväckande video i det jämntjocka flödet. Låten sabotage är en lätt tangodoftande historia, jag förstår inte texten  men vad gör det. Chisu som egentligen heter Christel Martina Sundberg skriver texter, komponerar och arrangerar musiken själv. Årets album, årets låt, årets video, årets producent och årets kvinnliga artist. Jäpp, det går bra för den tjejen.

fredag 24 februari 2012

Gothenburg Gadjos

Från mina vänner i Göteborgs Gadjos har videos, live från studion, poppat upp på nätet. Tungt blås och trumspel från Göteborgs finest som numera är utspridda över Nordeuropa. Hjalmar, Ferat, Jonathan, Ruhi och Otis i uddataktsstycket Pepsi. Bättre balkanblås hittar man inte på dessa bredgrader.

I morgon Lördag 25/2 kan de ses och höras i Operans foajé på After Dance Party någon gång mellan 19.30 och 01.00. Entrén är fri så passa på att lufta dansskorna.



Den lite rakare Osman Aga finns också som studioinspelning. Överlag djälvligt snyggt spel.



tisdag 21 februari 2012

Tchaikovski på glas

Det är inte ofta det är klassisk musik på Vodkabeat men här är ett stycke av Tchaikovski spelat av en polsk duo - i en italiensk kyrka - på glasskålar. Internationellt så det förslår alltså. Fascinerande.

lördag 18 februari 2012

Ett kepsprytt band från Polen

Vi klämmer in ett akustiskt band från andra sidan Östersjön. Stilmedvetna med dragspel, ståbas, mandolinbanjo, fiol och kepsar. Kapela Czerniakowska startade redan 1968 och får väl betraktas som rutinerade efter tusentals konserter. De anses spela "urban folklore"- vad det nu blir på svenska- men har även samarbetat med rap och hip-hop grupper.

tisdag 14 februari 2012

Ju fler kockar?

Ett ganska vanligt grepp i både öst och väst är att - när fantasin tryter vid videoinspelning - sätta musikerna i en bil, helst en liten en. Det blir så där mysigt, trångt och nära. Sedan tar vi lite gatuvyer och klipper ihop det hela. Jag vet inte hur många sådana jag har haft med här på Vodkabeat. Huruvida denna varit med tidigare eller inte fick jag grubbla lite över men jag tror inte det. Horonko Orchestra från Moskva är ett avantgardistiskt cabaré jazzband, men lite mjukare än många liknande band. Åtminstone i den här låten: Tanci, fast det kanske blir svårt i en bil...

söndag 12 februari 2012

Vodka i dricksglas

 Vodka i dricksglas, bröd och saltgurka. Några män roar sig i en otvungen hemmiljö. Disken växer och kackerlackorna svärmar men vad gör det så länge det finns alkohol och dragspel. Den gravt bakfulle lägenhetsinnehavaren minns gårdagens dryckeslag. Allt är som vanligt därborta i öster.


torsdag 9 februari 2012

Finskt tungsinne

Den finske låtskrivaren Tuomari Nurmio har varit aktiv i över trettiofem år.  Självfallet helt okänd i Sverige och ny även för mig. Här i ett lite Tom Waits doftande stycke kompat av den förnämliga orkestern Alamaailman Vasarat. Finskt tungsinne när det är som bäst.


Intressant man, jag letar upp en låt till, Oi mutsi mutsi, och ser man på, en härlig låt.
Lite kort men med falsettsång och en vacker bild på en lastbil. Jag måste lyssna mer på denne man....

söndag 5 februari 2012

Generation P

Trots den bistra kylan lyckades jag ta mig iväg på filmfestivalen i Göteborg till slut. Naturligtvis hittade jag en öststats-film i den digra katalogen och bänkade mig förväntansfullt på den anrika biografen Draken. Filmen hette Generation P och baseras på en roman av kultförfattaren  Victor Pelevin.

Poeten Babylen gör succe som copy-writer i det nya Ryssland på 90-talet. Konsumtionsamhället är på ingång och behöver slogans anpassade för människor uppfostrade i sovjetsystemet. Med hjälp av diverse droger fixar Babylen hiskliga reklamslogans samtidigt som han försöker hålla sig vid liv i ett rövarsamhälle. Han kommunicerar med Che Guevaras ande och baylonska gudar om vartannat i en diffus verklighet. Jodå, det var spektakulärt. Här är en trailer

Jo, visst är det Sergei Shnurov som hörs i ledmotivet. Knappast förvånande i den här typen av film.
Mycket spektakuler med en rejäl taskspark mot den politiska ledningen.

Ett smakprov på Babylens reklam kan vi se här. Head & Shoulders mjällshampoo......


Och en med gangstertema för mintpastillerna Tic-Tac.

fredag 3 februari 2012

Finsk cirkusbalkan

Kylan har lagt sig som en tung filt över staden. Långkalsonger, raggsockar och pälsmössa har blivit populära klädesplagg igen. Men, det är helg och vi värmer oss med ytterligare en finsk orkester som jag fick upp ögonen för på skivan Balkan Fever Helsinki. En lätt anarkistisk cirkusapproach och balkantongångar med en inte så liten glimt i ögat. Orkestar Bordurka är precis vad som behövs inför helgen för att få igång livsandarna.  Och visst är det snyggt med fez...


Dessutom kan man få en snabbkurs i partydans av orkestern vilket ju alltid är välkommet. Nya moves kan man aldrig få för många av.