torsdag 26 maj 2011

Dubioza Kolektiv


En sten i skon för de styrande. Så har det bosniska bandkollektivet beskrivits. Politiska texter till en hardcore blandning av rock-dub-hip-hop-elektronica-reggae-balkan-folk. Som sig bör emot är de nationalism och korruption och för ett mänskligare samhälle. Till Stockholm (Fryshuset)kommer de den 27 maj och Göteborg den 28 maj (Musikens Hus). De som hörde dem förra gången de var här, var lyriska över framträdandet.




En lite mer baktaktsgungande är Blam. Jodå, det kan nog bli en dansant afton.

tisdag 17 maj 2011

Vodkabeat kollar schlagers i efterhand

Även om jag definitivt inte är någon vän av Eurovision Song Contest och sannerligen har bättre ting för mig än se dessa evighetslånga utsändningar brukar jag ändå kolla upp några öststatsbidrag.

Gamla bloggfavoriterna Zdob si Zdub från Moldavien ställde återigen upp. Som vanligt, i dessa sammanhang, var det väl ingen av deras bästa låtar. Visst, lite milt vansinne med lustiga hattar, trumpet och en enhjuling förgyllde utförandet men själva kompositionen känns lite ansträngd.

Lite upprepningar på engelska till att börja med och först efter halva låten börjar den leva sitt eget liv på öststatsvis.


Nej, bättre är de i andra sammanhang. Vi kollar in bandet med full blåsorkester från ett teveprogram i stället. Tungt komp och kraftfull sång. Var programmet är inspelat vet jag inte men det kyrilliska alfabetet tyder på Ryssland eller Ukraina.

söndag 15 maj 2011

Kajutan Blues med Räfven


Eftersom Räfven förlade sin släppfest i ett kajskjul, ett stenkast eller två från mitt hem, fanns det självfallet inga som helst ursäkter för att missa den. Att den trespåriga singeln, som var föremålet för själva evenemanget, dessutom ingick i entrén gjorde beslutet ännu enklare.

Det var robust lokal med industri-feeling och svartklubbskänsla som som passar som hand i handske för räfvens explosiva utspel.
Billig öl, gratis chips och varma mackor för det facila priset av tio kronor styck höjde stämningen ytterligare. Vi fick dessutom vara med om en världspremiär! Räfvens första officiella video förevisades under stående ovationer.

Konserten förlöpte därefter på sedvanligt Räfven manér. De började iklädda sina nya stilfulla, tredelade, rutiga kostymer men redan efter första låten började klädesplaggen försvinna, undan för undan, tills de i furiöst tempo, spelade de sista låtarna halvnakna. Även publiken svettades kopiöst efter att ha uppmanats hoppa upp och ned som popcorn. Mina arma knän.

Den nya CD:n Svensk Kultur kommer i September och därefter blir det en ny japanturné för gänget.