fredag 31 december 2010

Gott Nytt År med gummistövlar på


För att hitta en perfekt nyårsvideo får vi för ovanlighetens skull ta ett steg åt väster. Vad behövs egentligen för att göra en sevärd video? Stor budget? Berömd regissör? Känt band? Nix. En bra idé.... och gummistövlar förstås. Resultatet är en av de charmigare produktionerna från den skandinaviska halvön.

Gott nytt år på er alla där ute.

torsdag 23 december 2010

Jul med Balkan Beat Party



På grund av förkylning, arbete och fan och hans moster har bloggandet varit ytterst begränsat på sistone. Men nu är ledigheten här och det skall bli ordning på torpet, åtminstone ett tag. Ett ypperligt tillfälle att skaka ned julmaten uppenbarar sig på juldagen för de som bor i närheten av Göteborg, då Balkan Beat Party presenterar Svedska Zvezde, ett romskt partyband med rötterna i södra Serbien (Musikens Hus 25/12 21.00).

måndag 6 december 2010

Devotchka och Gogol Bordello till stan


För vilken gång i ordningen vet jag inte men nu är Gogol Bordello i Göteborg igen. Lite i skymundan är DeVochKa annonserade som förband vilket gör kvällen extra intressant (Trägårn 8/12). DeVotchKa spelade i Malmö härom året men har mig veterligen inte varit i Göteborg.

En fascinerande orkester med en särpräglad repertoar där östeuropeiska och mexikanska influenser trängs med gipsyswing, chanson och umpa-umpa. Skivorna Una Volta och A Mad And Faithfull Telling har rullat flitigt på min iPod. Flera filmer har innehållit musik av DeVotchKa men kanske är det deras lite mer slätstrukna låtar som gör sig bäst på film. Musiken får ju inte ta fokus från bilderna. Så det får bli en gammal låt utan rörliga bilder för att presentera bandet.



Gogol Bordello som är kvällens huvudnummer har fått sin senaste skiva producerad av Rick Rubin. Det betyder att de stigit ett antal placeringar på artisternas rankinglista men några världsstjärnor är de inte, även om de uppträtt ihop med Madonna.

I sin egen genre, gipsy-punk är de dock stilbildande ikoner med många efterföljare. Lite ojämna på skiva och Eugene Hütz röst har inte så värst många nyanser. Men det är framför allt ett liveband som i sina bästa stunder kan röja rejält. Här är en låt från senaste plattan.