tisdag 27 april 2010

Maffiarulle i polsk-serbisk regi

Ytterligare en låt från Bregovics samarbete med polska artister. Denna gång är det Krzysztof Krawczyk som står för de vokala insatserna. Att Francis Ford Coppolas film Gudfadern är förebild för videon är inte så svårt att gissa. Vodkabeats läsekrets känner säkert även igen den bundne mannen från den spritosande videon Prawy Do Lewego med Bregovic och Kayah, där han ses vifta med soppsleven i högsta hugg.

För övrigt bläddrar jag bland otydligt märkta hemmabrända skivor och letar i en osorterat kökkenmödding av mp3filer, de flesta med bokstäver från det kyrilliska alfabetet. Måste ju hitta rätt låtar inför Balkan Beat Party till helgen.

lördag 24 april 2010

Yster vårdans


Tjoho, nu är det helg igen. Solen skiner, pollenmolnen avlöser askan och fåglarna riktigt gallskriker i träden. Den där erbarmligt långa, sega, mörka årstiden vi genomlidit tycks äntligen vara till ända. Det är vår och livet visar sig från sin allra ljusaste sida. Dags att polera dansskorna och mjuka upp lederna och värma upp inför nästa veckas Balkan Beat PartyMusikens Hus i Göteborg. Jodå, Vodkabeat kommer att gästspela! Mer om det senare men först ett omsorgsfullt ihopklippt collage av diverse filmer till Markscheider Kunsts gamla slagdänga Tanets. Snyggt synkat.

För övrigt finns även Vodkabeat numera på Facebook där favoriter kommer att repriseras i ojämn takt. Dags att hänga på trenden så där en tre år efter alla andra.

tisdag 20 april 2010

Soybelman och Kopyt i Poza


Gitarristen Leonid Soybelman har som sagt spelat i många olika sammanhang. Här hörs han tillsammans med dragspelaren och sångaren Alec Kopyt som även han varit med tidigare. Kopyt har spelat i bland annat Amsterdam Klezmer Band men gör framför allt egna tolkningar av judisk musik från Östeuropa i gruppen Poza. Han bor numera i Holland men är uppvuxen i de ruffigare kvarteren i det sovjetiska Odessa vid Svarta Havet där musikaliska influenser tumlade runt i en etnisk korsväg.

måndag 19 april 2010

Tiden går

Jag kan lika gärna fortsätta med Ersatz Musika. Ytterligare en mystisk komposition från senaste skivan, denna gång med text på engelska. En påminnelse om att tiden går. Jodå, det är vår nu men snart är det höst igen, liksom. Ack, ja.

måndag 12 april 2010

Exilryssar i Berlin

Jag missade att skriva att Ersatz Musika kom med ytterligare en skiva förra året. Post-Soviet urban folk from Berlin kallas det på myspacesidan. Cool och avskalat med lågmäld sång av Irina Doubrovskaja. Dessutom medverkar en av mina favoritgitarrister: Leonid Soybelman. Jag vet ingen som kan spela så spretigt men ändå melodiskt. Exakt och exprimentellt men med en bibehållen punkig attityd. En mycket ovanlig gitarrist med flera intressanta produktioner bakom sig. Märklig musik från ett ovanligt band. Här är en video från ett framträdande i Berlin på Segerdagen 9 maj.

lördag 10 april 2010

Ukrainsk hysteri

Så var det helg igen. Egentligen skulle jag diska, dammsuga, tvätta fönster och allt det där som borde göras. Men har ingen kraft, ork eller handlingsförmåga. Gårdagsaftonen tog hårt. Jag spelar något hysteriskt för att se om livsgnistan återvänder. Ukrainskt kanske?

Ja, jag vet att det är en plastig version men jag har ingen urskiljningsförmåga just nu. Fort går det i alla fall.

söndag 4 april 2010

En aningen gladare låt

Jag kan inte släppa Tecsöi Banda. Här är en inte riktigt lika dyster låt från samma inspelningstillfälle. Lite dur till och med. Tolka Mama sjungen av mannen med det fascinerande utseendet. Hans livsöde kan vi bara gissa oss till, men nog har han upplevt en del i sitt liv. Det sitter i rösten på något sätt.

fredag 2 april 2010

En dyster rysk sång


Denna långa fredag blir det en rysk sång i moll. Mycket moll. Visserligen förstår jag inte vad han sjunger om men det låter oändligt sorgset och av den uppsynen att döma slutar det inte lyckligt heller. En bruten gammelmansröst med mycket känsla och smärta.
Hemmainspelning med förra inläggets Tecsöi Banda där kameran fokuserar på den dystre mannens anlete. Jag kommer osökt att tänka på ordet luguber.